Gårdsdjur

Regler och säkerhetsföreskrifter besöksgård

 

Stora Skedvi Naturgårds är en mötes plats mellan djur och människa. Stora Skedvi Naturgårds är barnens gård där vardagens stress möter gårdens lugn. För att möjlig göra ett möte, krävs det att människan bjuder in sig själv på djurens villkor.

13256139_1027745267273615_4489756420499299482_n

Stora Skedvi Naturgårds djuren är lösgående eller i stor hagar, i den mån det går, djuren har möjlighet att gå fritt till vis del och samtidigt kunna gå undan i lugn och ro vilket är en viktig del av det naturliga mötet.

Tar du en bild, dela den gärna på Instagram @naturgard #naturgård. Viktigt är att ta del av reglerna för att er besöka ska bli ett minnes värt möte.

Hästar

Stora Skedvi Naturgårds har flera hästar och du kommer möta bland annat ”Borken”, han är en nordsvensk brukshäst och är borkfärgad. Borken har flera kompisar som är med honom, bland annat islandshästen ”koffe”, shetlandsponnyerna ”Ramses” och ”Idelflickan” och b-ponnyn ”Totte” Men eftersom hästarna också verkar på gården ridning får de turas om att vara med på ert gårdsbesök om ni bokat separat ridning. Borken och hästarna tycker om att bli klappade när de kommer fram till staketet. Ridningen sker efter bokning samtidigt med bokning av gårdsbesöket.

Får

Stora Skedvi Naturgårds bor det två får ett svart och vit. Fåren ska namnges se tävling. De är honfår. Får honan kallas tacka, får hanen bagge och får barnen lamm. Naturgårds får är en blandras av Texelfår som har sitt ursprung från Holland, Finullsfår som har sitt ursprung från Finnland och Suffolkfår som har sitt ursprung från England. Fåren är födda hösten 2014. Naturgårds får tycker om gräs ö och kommer gärna fram för att bli klappade, men vill ej att besökarna följer eller håller fast.

Getter

Stora Skedvi Naturgårds har flera en större flock getter. Naturgårds getter är busig och älskar maten som ni försöker gömma i vagnar och väskor. Stora Skedvi Naturgårds getter är både blandras och afrikanska dvärggeter. Några av dem är hanar (bockar) och några är honor (getter). De tycker om att hoppa upp på stenar och bord är väldigt sociala med sin omgivning. De kommer fram när de själva vill och då går det att klappa dem. Besökarna får se upp med att de inte stjäl något ur deras väskor och barnvagnar.

Höns

Stora Skedvi Naturgårds  har flera höns och en tuppar. Finns bladning av olika höns så som Hedemorahöns, Brahmhöns och Dvärgkochin, där hönsen varierar i antal och sort under året.

Lamor

Stora Skedvi Naturgårds  har flera lamor  med pappan Asterix i ledar ställning Laman är ett djur som tillhör familjen kameldjur. I Sverige har vi nyligen börjat använda oss av lamadjuren i som rovdjursvaktare. I USA används lamorna för att mota bort pumor och prärievargar. Lamor är kända för sin förmåga att spotta. De spottar bland annat för att säkra rangordningen i en flock. De spottar ej på Stora Skedvi Naturgårds besökare. Lamorna kommer framtill er om ni står stilla och inväntar dem. Viktigt att läsa reglerna gällande hundar för hunden är ett rovdjur och lamorna behandlar alla rovdjur på samma sätt.

Minigrisar

Stora Skedvi Naturgårds  har flera minigrisar. Möte Texas (@texaskizen, #texaskizen) Peppsi och Egon. Egon finns under instagram med namn #egon #texaskizen. Minigrisen är ett samlingsnamn för småraser av den vanligaste tamsvinet, som har hålls som sällskapsdjur och väger under 80 kg. minigrisarna här på Stora Skedvi Naturgårds älskar mat och endast tilldelad mat av guiden får gess. Då kan ni klappa oss hur mycket ni vill. Ni får under inga omständigheter ge oss annat än den mat ni får av  Stora Skedvi Naturgårds, vi kommer annars må så dåligt.

Kaniner

Stora Skedvi Naturgårds kaniner varierande antal mellan 4-10 kaniner på gården hela sommar. Kaninerna kommer fram till besökarna och de tycker mycket väldigt mycket om gräs och maskrosblad. Vi vill inte träffa hundar för vi är livrädd och kan faktiskt dö av stressen.

Katter/Kattungar

Stora Skedvi Naturgård finns det många busig och personligt mysiga katter att
både klappa och leka med. Under sommaren brukar gården oftast få tillökning genom kattungar, varierar från år till år.

Tropiska huset

Stora Skedvi Naturgårds tropiska hus består av djur från alla världens hörn. Huset är på 108 kvm med temperaturen på mellan 22-28 grader, med utomhus hagar där till. Många av våra djur har vi tagit emot med anledning av vanvård, okunskap eller att familjen inte klarar att ta hand om dessa unika, historiska och mytomsbundna djur som funnits och berikat jorden i över 250 miljoner år. Du kommer möta allt från stora till små ormar, giftiga djur och farliga djur, stora ödlor, stora och små sköldpaddor, spindlar, grodor, fåglar och mycket mera.

Bokar du besöket i tid kan du få möjligheten att mata visa djuren. Ett besök som du/ni aldrig glömmer.

Mer info TROPISKA HUSET

Följ oss på Facebook