Gårdsdjur

Stora Skedvi Naturgårds är en mötes plats mellan djur och människa. Stora Skedvi Naturgårds är barnens gård där vardagens stress möter gårdens lugn. För att möjlig göra ett möte, krävs det att människan bjuder in sig själv på djurens villkor.

13256139_1027745267273615_4489756420499299482_n

Stora Skedvi Naturgårds djuren är lösgående i den mån det går, djuren har möjlighet att gå fritt och samtidigt kunna gå undan i lugn och ro vilket är en viktig del av det naturliga mötet.

Tar du en bild, dela den gärna på Instagram @naturgard #naturgård. Viktigt är att ta del av reglerna för att er besöka ska bli ett minnes värt möte.

Hästar

Stora Skedvi Naturgårds hästar är 13 till antalet, du kommer möta bland annat ”Borken”, han är en nordsvensk brukshäst och är borkfärgad. Borken har flera kompisar som är med honom, bland annat islandshästen ”koffe”, shetlandsponnyerna ”Ramses” och ”Idelflickan” och b-ponnyn ”Totte” Men eftersom hästarna också verkar på gården får de turas om att vara med Borken på fäboden. Borken och hästarna tycker om att bli klappade när de kommer fram till staketet. Ridningen sker specifika tider varje dag se aktiviteter.

Får

Stora Skedvi Naturgårds bor det två får ett svart och vit. Fåren ska namnges se tävling. De är honfår. Får honan kallas tacka, får hanen bagge och får barnen lamm. Naturgårds får är en blandras av Texelfår som har sitt ursprung från Holland, Finullsfår som har sitt ursprung från Finnland och Suffolkfår som har sitt ursprung från England. Fåren är födda hösten 2014 så de är ej vuxna. Naturgårds får tycker om gräs ö och kommer gärna fram för att bli klappade, men vill ej att besökarna följer efter.

Getter

Stora Skedvi Naturgårds har sex getter. Naturgårds getter är busig och älskar maten som ni försöker gömma i vagnar och väskor. Stora Skedvi Naturgårds getter är två blandras och fem är afrikanska dvärggeter. Fyra av dem är hanar (bockar) och tre stycken är honor (getter). De tycker om att hoppa upp på stenar och bord är väldigt sociala med sin omgivning. De kommer fram när de själva vill och då går dt att klappa dem. Besökarna får se upp med att de inte stjäl något ur deras väskor och barnvagnar. Getterna är rädd för hundar och där av rekommenderas inga hundar på fäboden. För det medför att klappningen kommer utebli genom att springer in i hagarna.

Höns

Stora Skedvi Naturgårds  har fem höns och en tupp. Två höns är bladning av Hedemorahöns, Brahmhöns och Dvärgkochin. De andra tre är Dvärgkoching. Tuppen är blandras. hönsen går lösa på Stora Skedvi Naturgårds och vill inte bli jagade eller under några omständigheter bekanta sig med några hundar.

Lamor

Stora Skedvi Naturgårds  lamor är sju stycken blandat lamapojkarna (hingstar) Asterix, Idefix och Peter. Laman är ett djur som tillhör familjen kameldjur. I Sverige har vi nyligen börjat använda oss av lamadjuren i som rovdjursvaktare. I USA används lamorna för att mota bort pumor och prärievargar. Lamor är kända för sin förmåga att spotta. De spottar bland annat för att säkra rangordningen i en flock. De spottar ej på Stora Skedvi Naturgårds besökare. Lamorna kommer framtill er om ni står stilla och inväntar dem. Viktigt att läsa reglerna gällande hundar.

Grisar

Stora Skedvi Naturgårds  består av tre minigrisar. Möte Peppsi, Knuttan och Egon. Egon finns under instagram med namn #egon. Minigrisen är ett samlingsnamn för småraser av den vanligaste tamsvinet, som har hålls som sällskapsdjur och väger under 80 kg. minigrisarna här på Stora Skedvi Naturgårds älskar mat och besökare som har handlat rätt mat från Cafét. Då kan ni klappa oss hur mycket ni vill. Ni får under inga omständigheter ge oss annat än den mat ni kan köpa i Stora Skedvi Naturgårds, vi kommer annars mår vi så dåligt.

Kaniner

Stora Skedvi Naturgårds kaniner varierande antal mellan 4-10 kaniner på gården hela sommar bor mamma Greta 3år och Rosa 1år. Mamman är vit färgad och dottern svart. De är blandras kaniner med raserna Lejonhuvuddvärgvädur, Belgisk jätte och Dvärgkanin. Kaninerna kommer fram till besökarna och de tycker mycket väldigt mycket om gräs och maskrosblad. Kaninerna kommer besökarna kunna träffa i kaninhänget. Vi vill inte träffa hundar för vi är livrädd och kan faktiskt dö av stressen.

Katter/Kattungar

Stora Skedvi Naturgård finns det många busig och personligt mysiga katter att
både klappa och leka med. Under sommaren brukar gården oftast få tillökning genom kattungar.

Tropiska huset

Stora Skedvi Naturgårds tropiska hus består av djur från alla världens hörn. Huset är på 108 kvm med temperaturen på mellan 22-28 grader, med utomhus hagar där till. Många av våra djur har vi tagit emot med anledning av vanvård, okunskap eller att familjen inte klarar att ta hand om dessa unika, historiska och mytomsbundna djur som funnits och berikat jorden i över 250 miljoner år. Du kommer möta allt från stora till små ormar, stora ödlor, stora och små sköldpaddor, spindlar, grodor, fåglar, afrikanska igelkottar och mycket mera. Bokar du besöket i tid kan du få möjligheten att mata djuren. Ett besök som du/ni aldrig glömmer.

Mer info TROPISKA HUSET

Följ oss på Facebook